Cały świat przy jednym stole
Kuchnia to jeden z najważniejszych elementów kultury. Wszystko jedno skąd pochodzimy, jaki mamy kolor skóry, jakim językiem mówimy, to jedno nas łączy - jedzenie.
Choć tradycyjne potrawy polskie, tureckie czy nigeryjskie różnią się od siebie, w każdym z tych krajów rytuał związany z przygotowywaniem i wspólnym jedzeniem posiłków jest równie istotny. I tak jest na całym świecie.
Nic więc dziwnego, że to właśnie przy suto zastawionych stołach najłatwiej nam się porozumieć, zapomnieć o różnicach, o tym co nas dzieli. Bo dzielenie się posiłkiem i wspólne gotowanie to od początku dziejów najbardziej magiczny rytuał, w którym bierzemy udział każdego dnia.
Rozwój cywilizacji i szalony wzrost tempa życia sprawił, że do jedzenia przywiązujemy coraz mniejszą wagę. Kupujemy gotowe dania, korzystamy z fast foodów, jemy byle co, byle jak, w biegu. Przestajemy nawet zwracać uwagę na smak potraw. A przecież w nich kryje się nasza tożsamość. Aromat pierników, które przywodzą na myśl święta, bigos, który nieodłącznie cofa nas do czasów dzieciństwa i zimowych ferii spędzanych u krewnych, wspaniały żurek na zakwasie, jaki potrafiła przygotować tylko nasza babcia, czy zapach chleba, który każdego ranka zapowiada wspaniały dzień...
Jedzenie, to nieodłączny element naszej codzienności. Dlatego tak łatwo go nie docenić. Okazuje się, że jego wartość, znaczenie, moc - najlepiej widać z daleka, gdy zabraknie znanych smaków i zapachów. Może właśnie dlatego to Larry Okey Ugwu i Hasan Ciftci - emigranci, którzy pokochali Polskę i wybrali Gdańsk, na swój nowy dom, zauważyli, że warto przypomnieć jaką wartość ma wspólne jedzenie i postanowili zaprosić nas do stołu?
4 listopada w Galerii Bałtyckiej Larry Okey Ugwu, dyrektor Nadbałtyckiego Centrum Kultury i Hasan Ciftci, przewodniczący Towarzystwa Polsko-Tureckiego, spotkali się z dziennikarzami i mieszkańcami, by wspólnie gotować, jeść i rozmawiać. O czym? O wszystkim - kulturze, sztuce, tradycji... i oczywiście kuchni.
Zapraszamy do gotowania:
ÇİĞ KÖFTE dla wegetarian czyli kasza bulgur w roli głównej
Smak tej niezwykle popularnej w Turcji potrawy zależy oczywiście od tego, jak bardzo ją przyprawimy. ÇİĞ KÖFTE musi być ostre, a nawet bardzo ostre, na tym polega jego urok. Dlatego proponuję jeść je z jogurtem, który łagodzi piekący smak.
Składniki:
- kasza bulgur - 3 szklanki
- cebula - 1 duża, drobno pokrojona
- czosnek - 3-4 ząbki
- szczypiorek lub pietruszka - posiekane ok. 2 małych garści
- koncentrat pomidorowy - 3-4 łyżki
- koncentrat paprykowy - 2 - 3 łyżki
- oliwa z oliwek - ok. pół szklanki
- przyprawy: sól, pieprz, kmin rzymski, ostra papryka (pul biber), isot (czyli turecki czarny pieprz, który tak naprawdę jej papryką)
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ÇİĞ KÖFTE wymaga sporo wysiłku, dlatego najczęściej to danie wykonywane jest przez mężczyzn. Podstawą sukcesu jest odpowiednie wymieszanie i ugniecenie kaszy z dodatkami.
Zaczynamy od wymieszania kaszy bulgur z koncentratem z pomidorów i papryki, oliwą i przyprawami. Ugniatamy jak ciasto tak długo, aż kasza wyraźnie zmięknie. Wtedy dodajemy cebulę, czosnek i pietruszkę lub szczypior. Znów ugniatamy - ok. 15 - 20 minut, aż powstanie sprężysta masa. Formujemy z niej podłużne klopsiki i podajemy surowe na liściu sałaty. Na koniec ÇİĞ KÖFTE warto skropić odrobiną soku z cytryny.
Smacznego!
Zródło: http://www.dobrewiadomosci.eu/relacje/3366-cay-wiat-przy-jednym-stole